Roken is gezond

Roker op bankje

Roken is gezond en daarom kun je dat in scrum-teams het beste zoveel mogelijk doen. Liefst elk uur. Of zelfs vaker. Want daarmee meten we de gezondheid.

Ik zou natuurlijk weer een artikeltje kunnen schrijven dat er een applicatie live is gegaan met nieuwe functionaliteit. Want dat gebeurt meestal na elke sprint, dus elke twee weken. Interessanter lijkt me om te vertellen over die keer dat we NIET live gingen, omdat het roken niet lukte…

Roken is gezond in de bouw

rooktest van gebouwenAls een nieuwbouwhuis wordt opgeleverd, moet deze voldoen aan de energiebesparingsnormen. Om dit zichtbaar te checken wordt er een rookmachine in het huis gezet. Als het goed is komt er dan geen rook naar buiten (behalve door de brievenbus). Ontsnapt er wel ergens rook, dan betekent dat een kier waar warme lucht kan ontsnappen. De aannemer heeft dan geen goede kwaliteit werk afgeleverd, het huis kan niet voldoen aan de Energie Prestatie normen.

Roken is gezond in de IT

Bij software ontwikkeling doen we iets vergelijkbaars: Zodra een stuk broncode klaar is, uploadt de ontwikkelaar de code in het versiebeheersysteem. Direct daarna gaan er automatisch allerlei kwaliteitstools aan de slag. Deze controleren de kwaliteit van de broncode en geven dit weer in een dashboard met gekleurde vlakken. Groen is oké, orange is op de grens, rood is een kwaliteitsprobleem.

rooktest sonarcubeDit Sonar dashboard wordt bij elke sprint-demo ook getoond aan de opdrachtgever(s) van de business. Toen het scherm in één van de sprintdemo’s aangaf dat de kwaliteit niet helemaal goed was, stelde het scrumteam voor om nu niet live te gaan, maar pas bij de volgende sprint. En toen gebeurde er iets wat ik in 20 jaar nog niet meegemaakt had: de opdrachtgever(s) accepteerden dit, vonden dat een goed idee! Er werd geluisterd naar het vakmanschap-oordeel van de developers.

[bctt tweet=”Er werd geluisterd naar het vakmanschap-oordeel van de ontwikkelaars, we gingen NIET live!” via=”no”]

Werken in twee-wekelijkse sprints, opleveren wat je zegt, en heel transparant communiceren op basis van feiten (metrics), geeft vertrouwen. Zoveel dat het team het vertrouwen kreeg om over twee weken wel live te gaan, met de beloofde kwaliteitsverbetering.