Vorige week zaten Danielle en ik een weekje in een huisje in Zandvoort. Noodgedwongen. Voor mijn gasloze missie.
Na zo’n twee jaar inlezen, bedenken, twijfelen en plannen was het dan zo ver: ons jaren 30 huis werd een weekje bezet door vaklui. Om van het gas af te gaan.
De tijd kan snel gaan, in 2015 kochten we nog een nieuwe keuken met daarin een kookplaat … op gas.
Nu het op mijn werk mijn missie is een IT architectuur te realiseren om alle aanvragen voor gasloos te kunnen verwerken, wilde ik natuurlijk thuis ook van het gas af!
Thuisbaas to the rescue
Alleen: hoe doe je dat? Na een aantal tegenstrijdige adviezen en offertes van installateurs, kwam ik uiteindelijk via een paar goede verhalen in de krant bij Thuisbaas terecht. Dat is het bedrijf van Urgenda directeur Marjan Minnesma. Thuisbaas ontzorgt je door eerst een advies op maat te maken. En daarna, als je verder wilt, ook de uitvoering van de werkzaamheden helemaal te doen.
Van maandag t/m vrijdag hebben Rik, Ali, Erwin en Joris van Thuisbaas de CV-ketel vervangen door een 7KW fluisterstille warmtepomp, de radiatoren vervangen door Jaga’s en extra zonnepanelen op het dak geplaatst. De vloerverwarming in de woonkamer hoefde niet aangepast. Op zolder kwamen twee infraroodpanelen voor extra warmte in Danielle’s vernieuwde coaching werkruimte. En in de keuken is de gaskookplaat vervangen door een glimmende inductieplaat. Als extraatje werd onze zonneboilerpaneel ook aangesloten op het warmwatervat van de warmtepomp.
PS: ondertussen hebben we de buitenunit groen geverfd.
Een paar weken eerder was in onze meterkast de stroomaansluiting al aangepast naar 3×25 Ampere. Over een paar weken zal Liander langskomen om kosteloos de gasaansluiting te verwijderen. Dat scheelt 200 euro vastrecht per jaar.
De meter staat stil en het huis is warm
En na dat weekje in het huisje in Zandvoort (geen straf overigens) is het gelukt: sinds zaterdag staat de gasmeter stil! We koken, verwarmen en douchen nu op zelf opgewekte stroom en groene stroom. Het kan dus gewoon: een jaren-30 huis aardgasvrij maken!
Het koken op inductie was even wat wennen, maar gaat nu prima. En het douchewater blijkt zelfs nét een tikkeltje warmer met een stevigere straal. Heerlijk!
En als we willen, kunnen we de warmtepomp “in z’n achteruit” zetten: hij gaat dan het huis licht koelen, zo’n 5 graden. Best wel lekker voor die heeeuuule hete zomerdagen van tegenwoordig.
Van 120 naar 30 euro per maand
En leuke bijkomstigheid: we besparen zo’n 1000 euro per jaar door de overstap op een full electric warmtepomp. Want een warmtepomp maakt gebruik van de gratis energie in de buitenlucht: net als een koelkast verplaatst hij energie. Bij een koelkast van binnen naar buiten, en bij een warmtepomp van buiten naar binnen. En dat gaat heel efficiënt: met een eenheid stroom (Kilowatt) verplaatst hij tot 4 eenheden warmte (4 Kilowatt). Bij een normale gas cv-ketel is dit slechts 1 op 1. Als het goed is gaat onze energie rekening dan ook van 120 euro naar 30 euro per maand. Ook best lekker!
Update juni 2022: uiteindelijk keamen we uit op 40 euro, door prijsverhogingen is het nu 70.
Echt stil?
De vraag die we regelmatig krijgen: maakt een warmtepomp nou niet veel herrie?
Eerlijk gezegd maakte ik me daar ook wel zorgen over, want ik ben daar best gevoelig voor en gun ook de buren geen herrie. Die zorg verdween toen de adviseur van Thuisbaas met een speakerboxje het verschil liet horen tussen een standaard warmtepomp en een moderne stillere. Onze Mitsubishi Ecodan is -samen met de Vaillant AeroTHERM Plus – één van de stilste die er op de markt te krijgen is. Onze Mitsubishi buitenunit maakt 43 Decibel geluid op 1 meter afstand (norm NEN12102), in de nachtstand rond de 30 Decibel op 1 meter afstand.
Dat is zo’n 2 tot 4 keer zachter dan de gemiddelde airco en warmtepomp!
Zoals je ziet in onderstaande tabel komt 30 Decibel overeen met fluisteren:
Ons slaapkamerraam ligt boven de warmtepomp en we slapen nu al weken nog steeds met open raam zoals voorheen. De warmtepomp horen we niet, wel tsjilpende musjes in de ochtend.
Edit: nu het winter is, hoor je de warmtepomp best wel als je buiten bent. Onder 5 graden gaat ie harder werken. We hebben m daarom verplaatst naar achter in de tuin met een geluiddempende omkasting van reducd.nl. Hierdoor is het geluid ook bij strenge vorst weer teruggebracht naar het fluisterniveau van 32 dBA.
Gewone isolatie is voldoende
Wat ik in de voorbereiding vooral verwarrend vond, is dat de adviezen over isoleren erg verschillen. Sommige installateurs vinden dat je huis super goed geïsoleerd moet zijn, inclusief balansventilatie. Sommige installateurs vinden jaren 30 woning helemaal ongeschikt. Ook Milieucentraal raadt bijvoorbeeld hele dikke (12 cm) muur- en dakisolatie aan.
Toch las ik ook verhalen van mensen die hun normaal geïsoleerde huis gasloos gemaakt hadden.
Uiteindelijk kwam ik uit bij ThuisBaas.nl, die al jaren honderden woningen gasloos gemaakt hebben, zonder dat super isolatie nodig is. Gewoon zoals bij ons: dubbel glas, spouwmuur isolatie, normale dakisolatie (5-7 cm) en vloerisolatie is voldoende. Wij namen vloerverwarming voor extra comfort.
ThuisBaas bekijkt je woning, je gasverbruik en maakt een advies op maat.
Het kan dus gewoon, een normaal geïsoleerd jaren 30 huis gasloos maken!
Als je meer wilt weten of wil komen kijken of luisteren, laat het gerust even weten! Je vind ons ook op Duurzamehuizenroute.nl