Zoek het skateboard

skateboard

Samen op zoek gaan naar het skateboard. Met deze nieuwe methode lever je snel webapplicaties met waarde aan je klanten.

Iedereen die in projecten meedraait kent het wel: er is een definitiefase (dan bedenk je wat de klant wil en hoe je het gaat oplossen en wat het kost) en in de uitvoering realiseer je het. Het resultaat is een blije klant. En het is opgeleverd binnen budget en tijd.

Wat kan IT toch mooi zijn…

Geen dak en geen stuur

Tot zover het sprookjes boek, de realiteit is vaak anders: Projecten duren langer en zijn duurder dan geschat en de klant is niet (heel erg) tevreden. Er zijn een berg restpunten die we beloven op te lossen (maar daar blijkt geen geld of tijd voor). De klant heeft een auto gekregen, maar zonder dak en met drie wielen.

Auto zonder dak en stuur en boze klant

Het skateboard

Dat moet beter kunnen!

Dé methode die we nu toepassen is het Skateboard:

Skateboard, step, fiets, brommer, auto
[bron]

Het idee is dat je met de klant op zoek gaat naar de minimaalste uitvoering die waarde oplevert voor hem of haar. In plaats van de auto, geef je de klant een skateboard. Daar is ie op zich natuurlijk niet enorm blij mee, maar hij kan zich wel beter verplaatsen dan voorheen toen ie nog moest lopen. De eerste sprint heeft dus al waarde voor hem en is bruikbaar. In de volgende sprint realiseren we dan de fiets. En dan de motor, enzovoort.

Het grote voordeel is, dat je snel feedback krijgt van de klant omdat hij het product echt gebruikt. Die ervaring neem je mee in de volgende sprint.

Een ander groot voordeel is dat je snel ervaring opdoet met het bouwen. Dit is vooral handig bij het aan elkaar knopen van ketens van systemen waarbij meerdere teams betrokken zijn. Want samenwerken is best wennen in het begin. Wennen aan elkaar. Wennen en kennis op doen van elkaar’s systemen. Met een skateboard gaat dit makkelijker want technisch is alles nog lekker simpel. Bovendien ontdekt je bij het vroeg aan elkaar knopen van de systemen ook snel knelpunten en aannames die niet blijken te kloppen. Je kan zo in een vroeg stadium schakelen en bijsturen.

Voorbeeld

Bij de realisatie van een Java webapplicatie bij Alliander passen we dit nu toe.

Met Online Contracteren wil Liander de grootzakelijke klanten hun leveringsovereenkomsten online op liander.nl laten ondertekenen. Mits zij tekenbevoegd zijn uiteraard.
In dit proces zijn veel systemen betrokken:

Plaat met 7 systemen

Kortom dit is de auto.

Het skateboard wat we samen met elkaar gevonden hebben is dit:

Skateboard versie met maar 4 systemen en minder koppelingen

Dit skateboard biedt niet meer dan basisfunctionaliteit: hiermee kunnen alle medewerkers van een bestaand klant(bedrijf) online de te tekenen overeenkomsten inzien. That’s it. Vervolgens sturen ze -net als nu- per post de getekende overeenkomst op.

Pas jij het skateboard-denken al in een of andere vorm toe in je werk?