Een Apie schud je niet zomaar uit de mouw

Een Apie maken is niet makkelijk. En 1,8 miljoen laadpalen zet je ook niet zomaar even neer.

De CEO van Alliander, Maarten Otto, meldde het al: er komen 1,8 miljoen laadpunten bij voor elektrisch vervoer. In 10 jaar. En ook de verzwaringen van huisaansluitingen gaan flink toenemen (gasloos).

Een grote toename van werk voor de werkvoorbereiders binnen Alliander, want voor elke laadpaal en verzwaring wordt berekend of het elektriciteitsnet het wel aankan. En dat is elke keer een aanzienlijke klus, die gerust een uurtje kan duren (pin me niet hier op vast, het varieert enorm, dit is wat mij is bijgebleven).

Van Probleem naar Kans

Een mooie kans om eens te kijken of de eenvoudige gevallen zijn te automatiseren!
Wat blijkt, er is al een systeem om dit soort berekeningen te doen. Echter deze is nog niet vanuit een ander systeem aan te roepen. Wat nodig is, is een koppelvlak. Of in goed Engels: een API (Application Programming Interface).

Fluitje van cent?

Okay, dus dan verzinnen we toch even zo’n API? Makkie!
Dat blijkt flink tegen te vallen, want je dient eerst helemaal naar het werkproces te kijken. Wat doet een engineer als hij zelf met de desktop applicatie rekent? Welke berekeningen voert hij/zij uit? Wat zijn de resultaten en hoe beoordeeld hij of zij die? Welke uitzonderingssituaties zijn er? En zijn er verschillen voor verzwaren en een nieuwe aansluiting?
Wat voor data gaan we dan tussen systemen uitwisselen via een API?

Samen groeien naar een eindresultaat

Met een flink berg overleggen en brainstormen ontstond er op de Wiki langzaamaan een procesplaat. En een architectuur. Consensus en enthousiasme. En uiteindelijk kon er samen een specificatie van de API opgesteld worden.

Het resultaat was groter dan verwacht

Naast de API die nu gebouwd kan worden, ontstonden er nog enkele ideeën. Zoals een automatische kabelzoekbouwsteen die zelf in de Alliander leidingsystemen op zoek gaat naar meerdere dichtbij gelegen hoofdkabels om de laadpaal op aan te kunnen sluiten. Zo kunnen er snel meerdere alternatieven doorgerekend worden.

Aan de API werkten o.a. mee:
Marijke van Marrewijk, Peter van der Sande, Peter Dankmeijer, Martijn Braak-Kaskens, Bart Giesberts, Migon Schmitz, Noortje van Berlo en Lars van Asseldonk

PS: De foto is genomen in het Orang Oetan opvangcentrum in Sepilok op Maleisisch Borneo. Door palmplantages verdwijnt hun leefgebied. Het was een indrukmakend bezoek. Sindsdien eten Danielle en ik palmolie-vrije pindakaas. Deze vinden wij erg lekker.